Zovko i Kadić na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice u Briselu

Na sastanku, koji su zajednički organizovali Sekretarijat Energetske zajednice i Evropski parlament, usvojen je Izvještaj o jačanju promocije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u zemljama Enegetske zajednice.

Uz određene modifikacije, prihvaćena su i dva amandmana koje je uložila delegatkinja Doma naroda PSBiH Ljilja Zovko, a koji su postali dio tog Izvještaja. Usvojenim amandmanima ugovorne strane pozivaju se da veću pažnju posvete izgradnji malih hidroelektrana, kao i da se pruži podrška proizvodnji energije iz obnovljivih izvora za vlastitu potrošnju u domaćinstvima.

Učesnici sastanka Parlamentarnog plenuma usvojili su i Zajedničku izjavu u kojoj je pozdravljeno ponovno otvaranje pregovora u vezi s izmjenama Ugovora o Energetskoj zajednici, uključujući i uvođenje novih odredbi Ugovora kojima bi se uspostavili jednaki uslovi za ugovorne strane i zemlje članice Evropske unije.

Delegacija PSBiH učestvovala je u Briselu i na Trećem parlamentarnom forumu o energetskoj efikasnosti i klimi u jugoistočnoj Evropi, koji je, putem Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi (ORF – EE), organizovalo Njemačko društvo za razvojnu saradnju (GIZ), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.