Zvučne barijere na putevima uskoro će proizvoditi struju

 

Iako se kod nas još uvijek nije ustalila praksa da se naselja štite od buke s auto-puta, Holandija ide korak dalje predstavljajući zvučne barijere od solarnih panela koje će proizvoditi čistu, zelenu energiju.

Barijere su prekrivene luminescentnim solarnim koncetratorima (LSC) koji provode svjetlo do konvencionalnih solarnih panela koji potom generišu energiju.

Svaki panel je visine pet i širine 4,5 metara. Kilometar puta pokriven ovim solarnim barijerima može da generiše dovoljno struje za napajajanje 50 kuća.

Ovu tehnologiju osmislio je Michael Debije s univerziteta u Ajndhovenu a prve solarno-zvučne barijere postavljene su na auto-putu A2. Tokom godinu dana, testovi će pokazati ne samo koliko su barijere efikasne u proizvodnji struje već i koliko su otporne na vandalizam kao i koliki su troškovi održavanja.

Zbog velikog broja boja LSC-a, zvučne barijere izgledaju veoma atraktivno a njihov kolorit može se podesiti svakoj željenoj situaciji.

Dobra strana LSC-ova je što su efikasni čak i kada je dan oblačan.

Holandija je zemlja koja je otvorena za uvođenje naprednih tehnologija. Tako su trenutno na testiranju i putevi od plastike  o kojima više možete pročitati ovdje.

Preuzeto sa gradnja.rs

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.