Vlada KS: Usvojen strateški dokument održive urbane mobilnosti za Kanton

Kako je naveo ministar saobraćaja KS Adi Kalem, radi se o strateškom dokumentu koji podrazumijeva historijski iskorak ka savremenim konceptima urbane mobilnosti za period od 2020. do 2025. godine. Ovo je, po njegovim riječima, ujedno i prvi ovakav plan u Bosni i Hercegovini.

„Novi pristup planiranju urbane mobilnosti podrazumijeva izradu strategije koja može potaknuti prelazak na čistije i održivije načine transporta, kao što su pješačenje, biciklizam, javni prijevoz, nove obrasce vlasništva i korištenja automobila, upotrebu novih tehnologija, te usvajanje novih koncepata održive gradske logistike“, istakao je ministar Kalem.

Dodao je kako ovaj plan ima za cilj rješavanje problema koje današnji prometni sistemi generišu, prvenstveno misleći na stradanja ljudi u saobraćajnim nesrećama, gubitku vremena tokom vožnje, štetnog uticaja na okoliš, a samim time i na zdravlje ljudi.

Ovaj plan, također, treba da doprinese povećanju atraktivnosti i kvalitete urbanog okruženja i dizajna za dobrobiti građana, ekonomije, te društva u cjelini.

Nastao je kao rezultat intenzivne saradnje stručnjaka iz različitih sektora, nevladinih organizacija i građana. Projekt finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira ga njemačka razvojna agencija GIZ–om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

„Svrha plana održive urbane mobilnosti je da Kanton Sarajevo bude u korak sa savremenim rješenjima i inovacijama, s ciljem stvaranja pogodnijeg i ugodnijeg mjesta za život naših sugrađana“, poručio je ministar Kalem nakon usvajanja ovog strateškog dokumenta.

Preuzeto: vlada.ks.gov.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.