INA traži status strateškog državnog projekta za proizvodnju bioetanola iz miskantusa

Riječ je o investiciji od oko 250 miliona eura, od čega je dio sredstava planirano osigurati iz Inovacionog fonda Evropske unije.

INA tvrdi da su podrška EU i Vlade RH ključni preduslovi za realizaciju projekta

Podrška EU i Vlade RH ključni su preduslovi za realizaciju projekta, koji se uklapa u Europski zeleni plan i europsku energetsku strategiju, izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave kompanije INA.

Zahtjev je podnijet Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva

Projekat Biorafinerija je dio plana transformacije rafinerije nafte u Sisku u industrijski centar.

Za taj projekat je ovog mjeseca podnijet zahtjev Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta kako bi mu bio dodijeljen status strateškog investicionog projekta za Republiku Hrvatsku.

INA je u februaru potpisala ugovor o licenci s francuskom grupom AXENS

Kao prvi korak u izgradnji postrojenja za proizvodnju druge generacije bioetanola INA je u februaru potpisala ugovor o licenci s francuskom grupom AXENS za tehnologiju FuturolTM.

Krajem januara je belgijska kompanija De Smet Engineers & Contractors (DSEC) objavila je da je počela pripremu baznog dizajna za pomoćna postrojenja i integraciju postojeće rafinerijske infrastrukture.

Sirovina za proizvodnju biće lokalno uzgajana energetska biljka miskantus

Sirovina za proizvodnju biće lokalno uzgajana energetska biljka miskantus. Analize posle obavljene žetve u Hrvatskoj potvrdile su da je to dobra sirovina za prozvodnju.

Preuzeto: Balkan Green Energy News

Ova objava je dio projekta „Green Rural Interethnic Development“, koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.