Mađarska kompanija, prvi proizvođač solarnih pločnika za kuće

S težnjom da stvaraju održive urbane površine, tim je osmislio solarne panele koji se ne postavljaju na krov ili zemljište kao što smo navikli.

Platiove ćelije za proizvodnju električne energije pomoću Sunca se ugrađuju u pločnike. Namijenjene su gradovima, preduzećima i privatnim domovima. Dolaze u crnoj, zelenoj, crvenoj i plavoj boji i estetski su privlačnija zamjena za standarne solarne jedinice na krovovima objekata, tvrdi kompanija.

Platio je prvi proizvođač koji je svojim klijentima omogućio da pomoću njihovih inovativnih panela za pločnike smanje ugljenični otisak i povećaju energetsku nezavisnost svojih kuća. Na kupcima je samo da odluče da li malu elektranu žele na prilazu, terasi ili u dvorištu.

Kao i kod standardnih postrojenja tog tipa, korisnici imaju priliku da višak energije predaju u mrežu.

Svaki panel je izrađen od 400 recikliranih plastičnih flaša i izdržljivi je od betona.

Instalacija je, prema kompanijskim tvrdnjama, brza i efikasna, a struju nadomak kućnog praga moći ćete da generišete makar 20 godina.

Ćelije su niskonaponske i potpuno je bezbjedno hodati po njima – čak je otklonjena i opasnost od klizanja. Obložene su čvrstim staklom, a izdržaće i težinu automobila.

Preuzeto: energetskiportal

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.