Maslinjaci na Mediteranu u velikoj opasnosti od bakterijske zaraze

U Italiji već je više od milion stabala uništeno, što, prema procjenama, ukazuje na gubitak od oko 5 milijardi eura u narednih 50 godina ukoliko se ne zaustavi širenje bolesti i ponovo posade maslinjaci. Procjena gubitka u Španiji iznosi oko 17 milijardi eura, a u Grčkoj oko 2 milijarde za isti period.

Ove zemlje čini 95 posto ukupne evropske proizvodnje maslinovog ulja. Čak 17 posto površina u Italiji već je zaraženo bolešću, koja se dalje širi i u Francusku i Portugal.

Iako ne postoji određeni lijek u ovom slučaju, ispituju se dovoljno otporne sorte maslina. Ukoliko se preduzmu mjere prevencije i uspješno zasade novi maslinjaci jačim sortama koje su otporne na ovu bakteriju predviđeni ekonomski gubici bi mogli biti znatno manji.

Između ostalog, trenutno se analizira koliko klimatski uslovi utiču na širenje ove bolesti. Primijećeno je da je na najpogođenijem području između 85 i 99 posto površina pogodno za razvoj bakterija.

Sprečavanje širenja bolesti moglo bi da bude veoma efikasno, ali neće biti tako popularno među poljoprivrednicima. Naime, stručnjaci smatraju da bi jedna od mjera uključivala sječu stabala u području u kojem je utvrđena bolest, jer neko drveće može izgledati zdravo i bez simptoma, a da ipak bude zaraženo ovom bakterijom. Pored toga, pojedino drveće je veoma staro, i po nekoliko stotina godina, i dio je kulturnog nasljeđa područja.

Za sada se govori o različitim alternativnim metodama koje se oslanjaju na vegetativne bakterije, glinu u borbi protiv zaraze, ali podrazumijevaju i genetsku analizu koja bi pokazala zbog čega su neke biljke podložnije ovoj bolesti od drugih.

Ipak, za sada se svi najviše oslanjanju na traženje stabala koja će biti imuna na ovu bolest, smatrajući ovo rešenje najperspektivnijim i ekološki najodrživijim.

Preuzeto: energetski portal

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.