Ovo je BiH: Marica i Haris iz Srebrenice autori pametnih kontejnera

Marica Milosavljević i Haris Mujić, srebrenički srednjoškolci, autori su projekta pametni kontejner koji je nazvan “Trash for Cash” (TFC).

Izradu prototipa pametnog kontejnera finansirat će “Futurus Makerspace” i Fondacija budućnosti BiH. Ideja o razvoj pametnog kontejnera nastala je kad su Marica i Haris učestvovali na najvećem takmičenju srednjoškolaca u BiH “Start Me High School”. Šetajući gradom, uočili su da na svakom koraku stoje razni otpadni predmeti pa su odlučili da podignu ekološku svijest ljudi.

– Naša ideja naišla je na pozitivne komentare stručnjaka i na takmičenju smo svrstani među deset najboljih inovativnih ideja. Oni koji budu odlagali smeće u pametne kontejnere, dobivat će bodove za poklone, koje će osigurati sponzori koji se budu reklamirali na površini kontejnera. Time će kompanije imati mogućnost da se reklamiraju za manji iznos nego što je to drugi vid reklame – pojasnila nam je Milosavljević.

– Prvi kontejneri biti će postavljeni u Srebrenici, a nakon toga širom BiH. Fondacija budućnost BiH i “Futures Makerspace” omogućili su nam da se informatički obrazujemo, a pametni kontejner je njihov i naš uspjeh – kaže Mujić.

Preuzeto: Avaz

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.