PET SAVJETA UZ KOJE ĆETE VEĆ DANAS SMANJITI POTROŠNJU ENERGIJE

Ako je smanjenje računa energije na top listi razloga zbog kojih željno očekujete tople proljetne dane, donosimo Vam nekoliko savjeta koji će Vam smanjiti račun posljednjeg mjeseca ove kalendarske zime.

Izbjegavajte ručno pranje posuđa

Za ručno pranje posuđa neophodno je mnogo tople vode, a samim tim i puno energije. Ovo je naročito značajno kada je riječ o velikoj količini posuđa. S druge strane, većina mašina za suđe danas ima energijski efikasne postavke, koje najčešće omogućavaju pranje velikih količina posuđa uz upotrebu manje vode, ali i energije.

Ugasite opciju sušenja u mašini za posuđe

Većina energije koju troši vaša mašina za posuđe koristi se za zagrijavanje vode. Kada je riječ o procesu sušenja posuđa, ono funkcioniše na principu vrućeg zraka koji vlagu na posuđu pretvara u paru. To ubrzava sušenje, a Vama štedi vrijeme, eliminišući dodatni napor brisanja viška vode. Iako, s jedne strane, to izgleda kao da Vam može uštedjeti vrijeme, dugoročno posmatrano, sušenje je samo dodatni trošak. Umjesto toga, isključite opciju sušenja, te ostavite vrata mašine za posuđe djelomično otvorena nakon završetka pranja i sačekajte da se suđe samo osuši, pa ga potom izvadite iz mašine. Na taj način nećete gubiti vrijeme na brisanje posuđa, niti ćete trošiti dodatnu energiju na njegovo sušenje.

Uštedite energiju pranjem odjeće u hladnoj vodi

Za proces pranja odjeće koristi se mnogo energije, a postoji nekoliko načina da se učini efikasnijim. Jedna od najboljih metoda za to je smanjenje temperature vode koju koristite. Da bi Vaša mašina za veš koristila toplu vodu, potrebno je prvo je zagrijati u bojleru, za šta je, opet, potrebna električna energija. Korištenje hladne vode će smanjiti količinu potrošene energije, a pritom će i dalje osigurati učinkovito pranje Vašeg veša.

Uključujte samo pune mašine veša

Mašina za veš, kao i mašina za pranje suđa, neki su od značajnijih potrošača električne energije u Vašem domu. Jedna od efikasnih taktika jeste i pranje isključivo punih mašina veša, jer pranjem djelomične pune mašine trošite istu količinu vode kao i za pranje pune mašine veša.

Iskoristite termine jeftine struje

Većina domaćinstava funkcioniše na principu manjih i većih tarifnih stavova, što rezultira svima poznatim terminima jeftine i skupe struje. Ukoliko je i u Vašem domu zastupljeno ovakvo računanje potrošnje, prilagodite svoje planove rasporedu termina jeftine struje, pa u tom periodu upalite mašinu za veš i posuđe, zagrijte vodu u bojleru, ili usisavajte. Na ovaj način možete značajno doprinijeti smanjenju Vaših računa za energiju.

Preuzeto: beep.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.