Šest stotina sadnica posađeno na lokalitetu zeničkog izletišta Smetovi

Ovime je uspješno realizovana ranije planirana aktivnost projekta NAŠ PLANET podržanog od strane Grada Zenica , dok su sadnice obezbijedili prijatelji iz UNDP-a.

Poštujući važeće mjere i preporuke od strane kriznih štabova u skladu sa COVID 19 situacijom, izviđači Zenice su realizaciji već ranije planirane aktivnosti pristupili krajnje odgovorno.

Mjesta polaska i prevoz učesnika je zbog smanjenja ograničenja broja osoba organizovan  sa tri različite lokacije, svim učesnicima je pored popunjenog obrazca za učešće na aktivnosti redovno praćena tempreratura, a sama realizacija svih planiranih ciljeva je brižljivo realizovana na otvorenom kroz razdvojeni  rad u simboličkim grupama ne većim od 12 osoba ( vodovima i patrolama) organizovanim tokom redovnih vannastavnih sastanaka izviđačke organizacije.

“Iako stalno nošenje maske i briga o stalnom održavanju fizičke distance nekada odvlači koncentraciju, naši mlađi i odrasli članovi su uspješno kroz 1236 volonterskih sati potrošenih za pripremu i realizaciju aktivnosti obogatili naše prelijepo izletište sa šest stotina novih sadnica.”, stoji u saopćenju.

Mjere na jačanju ekološke kulture su i nakon aktivnosti nastavljene, pa je za sve učesnike uzrasta od 07 do 25 godina organizovana edukativna staza tokom koje su u malim grupama mješovitog sastava učesnici do kraja druženja prošli različite punktove i savladali vještine: traganje u prirodi, kako se zaštititi od COVID 19, uže i primjena užeta u prirodi, briga i održavanje određenog područja u prirodi i upoznavanje flore i faune prirodnog okruženja u kome se boravi.

Aktivnosti su se pridružili i članovi planinarskih društava iz Zenice.

Preuzeto: Mreža – mira.net

Ova objava je dio projekta „Green Rural Interethnic Development“, koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.