Slučajno, ali važno otkriće: Bijele gusjenice proždiru plastični otpad

https://www.youtube.com/watch?time_continue=63&v=WvokNSLDs14&feature=emb_title

Na prvi pogled beznačajno stvorenje privuklo je pažnju naučnika 2017. godine kada je utvrđeno da može pomoći u uklanjanju plastičnog otpada koji zagađuje zemljište i vodu. Supstance kao što su plastika i polietilen teško se razgrađuju u prirodi i stvaraju jedan od najvećih ekoloških problema na svijetu.

Ključni su faktor mikrobi u crijevima

Naučnici su otkrili da bakterije u crijevima voskovog moljca mogu razgraditi opasne spojeve. Zapažanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society i moglo bi pomoći u pronalaženju učinkovitog sistema ekološkog razlaganja plastičnog otpada.

“Proces razgradnje temeljen je na sinergiji gusjenice i bakterija iz njenih crijeva koje razlažu plastični otpad”, kaže profesor biologije na kanadskom Brandon University Christophe LeMoine.

Mnoge životinje imaju crijevnu floru koja je korisna u zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi.

Slučajno otkriće

Ličinke crva u naučnoj zajednici su poznate kao štetočine jer se hrane voskom iz pčelinjih košnica. Njihove čudne sklonosti u prehrani slučajno je otkrio jedan pčelar iz Španije. Izbacio je nekoliko ličinki iz pčelinjeg društva i stavio ih u plastičnu vreću. Gusjenice su napravile rupe proždirući plastiku munjevitom brzinom.

Može li gusjenica riješiti problem?

Profesor LeMoine kaže da sićušna stvorenja ne mogu biti dugoročno rješenje u borbi s plastičnim otpadom. Prije nego što počne masovno razmnožavanje, trebalo bi utvrditi kako mikrobi iz probavnog sistema moljca djeluju na izvor zagađenja.

“Mikrobiom i domaćin djeluju zajednički tokom razgradnje plastike. Vjeruje se da više vrsta bakterija zajednički učestvuju tokom obavljanja procesa”, objašnjava profesor LeMoine i dodaje da bi trebalo riješiti još nekoliko zagonetki, prije nego što se ovo rješenje počne primjenjivati u borbi protiv zagađenja.

Preuzeto: klix.ba

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.