Svaki prozor – solarni panel

Kalifornijski startap smatra da je pronašao način da se ovo postigne. Naime, razvili su tehnologiju koja korištenjem energije sunca može da stvara potrebnu energiju za struju.

Transformisanjem načina na koji se solarna energija prikuplja i koristi, startap „ClearView Power“ planira malu revoluciju u napajanju domaćinstava i drugih objekata električnom energijom dobijenom iz sunčeve. U pitanju je takozvano solarno staklo koje sunčevu svjetlost pretvara u energiju. Pritom, primijena ove tehnologije je veoma rasprostranjena: prilagođava se prozorima na kućama, višespratnicama, automobilima, ali i na staklu telefona.

Cilj ove kompanije da poraste korištenje obnovljivih izvora energije u Sjedinjenim Američkim Državama, naročito zato što se očekuje da će naredne godine čista energija nadmašiti upotrebu uglja. Pritom, sunčana zemlja kao što je Kalifornija ima dovoljan potencijal da se radi upravo na ovakvom projektu.

Specifičnost ove tehnologije čini organska boja kojom se mogu premazati staklene površine. Ova boja, osim što propušta sunčevu svjetlost, selektivno bilježi i nevidljive infracrvene zrake te svjetlosti.

Nedostatak ovogo projekta ogleda se u relativno niskoj djelotvornosti. Prozorski solarni paneli uspijevaju da proizvedu oko dvije trećine energije koju proizvode tradicionalni solarni paneli. Njihovo instaliranje je nešto skuplje od instalacije „običnog“ prozora, okvirno za oko 20 posto.

Ipak, njihovom upotrebom može se dostići nulta neto potrošnja energije kod velikih zgrada, odnosno one bi mogle da proizvode onoliko električne energije koliko i troše.

Za sada, instalacija ovih prozora još uvek je ograničena dimenzijama, ali radi se na tome da se uskoro proizvode u svim veličinama.

 

 

Izvor: energetskiportal

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.