Zagađenje trošenjem guma hiljadu puta gore od izduvnih gasova

Novo istraživanje je pokazalo da bi zagađenje nastalo trošenjem guma moglo biti do hiljadu puta gore u odnosu na zagađenje izduvnim gasovima.

Štetne čestice koje potiču od guma rastući su ekološki problem, a s obzirom da na cestama ima sve više većih i težih automobila poput SUV-ova, problem se pogoršava. Teža električna vozila također doprinose ovom problemu.

Za razliku od emisije gasova koja je ograničena na 4,5 miligrama po kilometru, zagađenje gumama nije regulisano. Stručnjaci tvrde da grube ceste, nedovoljno napuhane i jeftine gume predstavljaju najveći problem, a ne treba zanemariti čak ni kočnice.

Preuzeto: klix.ba

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.