BHK CIGRE – Energetičari sustižu Evropu

Riječ je o tradicionalnom stručnom događaju na kojem kroz prezentaciju i razmatranje stručnih radova elektroenergetičari temeljito analiziraju stanje u elektroenergetskom sektoru i predlažu rješenja za njegovo bolje funkcionisanje, veću pouzdanost i budući razvoj.

– Kako to sugeriše i idejno rješenje plakata ovog skupa, fokus će biti na opskrbi električnih automobila pogonskom energijom i korištenju obnovljivih izvora u proizvodnji struje. Bosna i Hercegovina u jednom i u drugom ozbiljno kasni za Evropom – rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Upravni odbor CIGRE u BiH odlučio je da rok za prijavu referata sa sažetkom bude 29. mart, a za njihovu dostavu 28. juni.

Na trinaestom savjetovanju održanom u jesen 2017. godine prezentirano je oko 160 stručnih referata, a predsjednik ovog komiteta Edhem Bičakčić očekuje da će ove godine taj broj biti premašen s obzirom na to da je u međuvremenu ova strukovna organizacija ojačana i omasovljena i da je njen ugled među inženjerima elektrostruke, ali i drugim visokostručnim kadrovima, znatno porastao u odnosu na raniji period.

Među njima je ne mali broj mladih ljudi za koje je, kako kaže „vrlo važno da u svojoj struci nastoje da dosegnu vrh“.

CIGRE danas broji oko 400 članova i to je kako naglašavaju iz bh. komiteta, dovoljna kritična masa da se uhvati korak sa evropskim standardima i stremljenjima.

Aktivnost Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme osim savjetovanja obilježit će i niz drugih stručnih skupova s ciljem da se onima koji donose odluke u području elektroenergetike ponude najbolja tehnička i druga rješenja i ubrza ukupan razvoj BiH.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.