Elektroenergetičari svijeta stižu u Sarajevo

Kandidaturu glavnog grada Bosne i Hercegovine, koju je podnio Bosanskohercegovački komitet CIGRÉ na 135.sjednici ovog vijeća održanoj krajem avgusta u Rio de Jeneriu, podržala je većina članova. Članstvo međunarodnog vijeća za velike električne sisteme čini 96 nacionalnih komiteta, a u radu Administrativnog vijeća učestvuju predstavnici 58 zemalja.

„Ovo je veliko priznanje Bosni i Hercegovini, njenom glavnom gradu i našem komitetu jer ćemo biti domaćini svjetskom događaju u kojem učestvuju eminentni stručnjaci iz oblasti elektroenergetike. Na početku 21 stoljeća ova oblast ima dinamičan razvoj zasnovan na novim znanjima i tehnologijama i sasvim je sigurno da će se i na zasjedanju u Sarajevu tragati za odgovorima na izazove koji su pred nama“, izjavio je ovim povodom Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiterta CIGRÉ

Dosadašnji domaćini članovima Administrativnog vijeća CIGRÉ osim Partiza u kojem je sjedište ove organizacije bile su uglavnom poznate svjetske metropole i gradovi velikih zemalja poput SAD, Rusije, Kine, Malezije: Peking, Buenos Aires, Seul, Hamburg, Varšava, Bilbao, Kopenhagen… odnosno gradovi u SAD, Rusiji, Indiji, Korea, Južna Afrika, Novi Zeland…Njima se pridružuju Sarajevo i BiH koji u oblasti elektroenergetike imaju dugu tradiciju jer je u svijetu prisutna od samog početka elektrifikacije. Ovdje je već 1888.godine, nemalo nakon Teslinog izuma napravljena prva električna centrala.

Edhem Bičakčić je najavio da će Upravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ iduće sedmice na sjednici u Sarajevu biti upoznat sa odlukom Administrativnog vijeća o povjerenju koje je ukazano ovom komitetu, Sarajevu i BiH čime praktično započinju i organizacione pripreme za održavanje tog velikog svjetskog skupa.

Preuzeto sa:Energetika.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.