OSNIVA SE EUROPSKI BATERIJSKI KONZORCIJ

Glasnogovornica ministarstva nije željela navesti imena potencijalnih kompanija koje bi sudjelovale u konzorciju, kazavši tek da će njemačke tvrtke igrati važnu ulogu u obje grupe. Ministar Peter Altmaier kazao je u junu da bi se u Europi prema njegovim očekivanjima u konačnici trebala formirati tri konzorcija.

Francuska i Njemačka u aprilu su oformile prvi europski konzorcij za proizvodnju baterijskih ćelija koji uključuje proizvođača automobila PSA i njegovu njemačku podružnicu Opel, te francuskog proizvođača baterija Saft. Njemački poslovni list Handelsblatt izvijestio je , citirajući ministra Altmaiera, da je Njemačka postigla načelni dogovor s osam europskih zemalja o formiranju još jednog konzorcija za proizvodnju i recikliranje baterijskih ćelija za automobile. Pozivajući se na neimenovane izvore, list također piše da su među tvrtkama uključenim u inicijativu njemački BMW, BASF, grupa BMZ i 
Varta.

Cilj je inicijative osigurati europskim proizvođačima dobru poziciju za natjecanje s dominantnim azijskim dobavljačima. Proizvodnja baterija za električna vozila trebala bi otvoriti novu nišu za ključnu njemačku industrijsku granu koja se pokušava oporaviti od skandala s Volkswagenovim krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila. Dodatne probleme proizvođačima automobila stvaraju i postroženi propisi o smanjenju zagađenosti zraka, te trgovinski sukob između SAD-a i Kine koji je ozbiljno poremetio nabavne lance i potražnju za vozilima na kineskom tržištu, najvećem u svijetu.

Preuzeto sa: energypress.net

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.