Danas širom svijeta najveće demonstracije protiv klimatskih promjena ikada

Proteste će podržati i brojni učenici koji će izaći sa časova i predavanja, kako bi se uputio poziv na urgentu akciju u vezi sa klimom. Osim toga, ove proteste podržavaju sindikati, humanitarne organizacije, kompanije i političari.

U New Yorku će tako 1,1 milion učenika moći izostati sa nastave nakon što je grad najavio da neće kažnjavati učenike javnih škola koji se pridruže štrajku, ali su jasno postavili do znanja da je učenicima potreban pristanak roditelja. Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na Twitteru je poručio da podržava takav potez te da stoji uz mlade.

Britanska Studentska klimatska mreža saopćila je da se u ovoj zemlji održava oko 200 protesta i da su prvi put odrasli pozvani da se pridruže mladima.

Ovaj globalni pokret inspirisala je tinejdžerka Greta Thunberg organizovanjem protesta ispred švedskog parlamenta i pozivanjem političara i poslovnih ljudi da hitno preduzmu akciju radi eliminisanja štetnih gasova.

Protestujući 20. i 27. septembra u nekoliko zemalja, demonstranti se nadaju da će izvršiti pritisak na političare i kreatore politike da djeluju u vezi s klimatskim pitanjima. Tinejdžerka Katie Eder kazala je da su klimatske promjene požar sa pet alarma za koji se američki politički lideri pretvaraju da ga ne vide.

Osim toga, neke od poruka demonstranata su: “Tražimo zeleni novi dogovor, za trenutno obustavljanje projekata fosilnih goriva na domaćem autohtonom zemljištu, za ekološku pravdu, za zaštitu i obnovu prirode i za održivu poljoprivredu…”

Novi protesti najavljeni su uoči samita o klimatskoj akciji koji je u New Yorku sazvao generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres da bi pozvao države da pojačaju zalaganja u ovoj oblasti.

Države treba da preduzmu dodatne mjere da bi se prevazišao jaz između onoga što je već obećano i onoga što je neophodno da bi se spriječio rast temperature za više od 1,5 stepena celzija i da bi se izbjegli najteži efekti klimatskih promjena.

Protesti će biti održani i u nekoliko bh. gradova.

Preuzeto sa klix.ba.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.