Korištenjem obnovljivih izvora do jače privrede

Sa samita, gdje je prisutno više od 600 učesnika, uključujući predstavnike obje entitetske vlade, međunarodne zajednice, te stručnjake, poručeno je da su bh. vlasti opredijeljene da svoje zakonodavstvo u ovom sektoru prilagode evropskom.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, istakao je da u narednom periodu treba težiti da se što više električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

“U tome vidim veliku šansu za razvoj Republike Srpske i BiH. Mi vjerovatno imamo, od mnogih evropskih država, veće potencijale da možemo proizvoditi električnu energiju iz hidrocentrala, vjetroelektrana, solarnih panela i tako dalje”, naglasio je Višković.

Fadil Novalić, premijer FBiH, istakao je da je put jasan, a to je ići ka obnovljivim izvorima energije.

“Svjesni smo da treba da se odmičemo od fosilnih goriva, ali moramo i sami sebi priznati da to traži vrijeme”, naglasio je Novalić.

Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, ocijenio je da su prethodna četiri samita u Neumu bila efikasna, jer su pomogla predstavnicima vlasti u BiH da dogovore neophodne reforme.

Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke u BiH, istakla je da je fokus ovogodišnjeg samita na energetskoj tranziciji odnosno odmicanju od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Metju Fild, ambasador Velike Britanije u BiH, izrazio je nadu da će ovaj samit inicirati novi reformski put energetskog sektora u BiH.

Kaldun Sino, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, naglasio je da je od ključnog značaja da se okupe predstavnici vlasti, ali i civilnog društva, koji su zainteresovani za čistu energiju.

“EU podržava organizaciju ovog samita, jer je od ključnog značaja da se okupe svi koji su zainteresovani za čistu energiju”, naveo je on.

Vodeća tema 5. energetskog samita je tranzicija energetskog sektora u BiH. Organizatori su USAID sa projektom “Investiranje u sektor energije” (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte “Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Podsticanje energetske efikasnosti u BiH” i britanska ambasada, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku RS.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.