Poziv studentima da dizajniraju izgled solarnog stabla – nagradni fond 2.500 KM za najbolji rad

Solarno stablo će biti postavljeno na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, a njegova uloga bit će multifunkcionalna. Služit će za punjenje prijenosnih računara, mobitela, tableta i brojnih drugih uređaja, a punjenje će biti omogućeno preko USB ulaza, standardnih utičnica, te pomoću beskontaktnog napajanja. Stablo će pružati i druge pogodnosti i osvjetljavati okolni prostor, a imat će i neprekidni prikaz na LCD televizorima sa informacijama o važnim gradskim lokacijama, telefonskim brojevima, ustanovama i adresama, što je naročito pogodno za turiste u našem gradu.

Cilj projekta je da građani budu upoznati s prednostima korištenja obnovljivih izvora energije, te da studenti Univerziteta u Sarajevu budu potaknuti da radom i zajedničkim djelovanjem unaprijede ambijent življenja u zajednici.

„Prva faza projekta podrazumijeva izradu idejnog rješenja izgleda i dizajna solarnog stabla u Starom Gradu. Kako bismo animirali studente da se uključe u ovaj projekat, odlučili smo da upravo oni dizajniraju izgled budućeg stabla. Ovim putem pozivamo studente svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu: redovne, redovne samofinansirajuće i vanredne da se uključe u ovaj projekat i ponude vizualni identitet solarnog stabla“, pojasnili su u IEEE BiH.

Iz ovog udruženja su pojasnili kako studenti mogu raditi individualno ili u grupi do pet članova, te da je rok za izradu idejnog rješenja do 24. marta, 2019. godine.

“Po okončanju roka za prijavu idejnog rješenja bit će provedena evaluacija u skladu s propisanim kriterijima. U saradnji sa Općinom Stari Grad bit će organizovano javno predstavljanje rješenja koja su ušla u uži krug, te će biti izabrano i najbolje ponuđeno rješenje, a autori najboljeg rješenja bit će nagrađeni”, istakli su u IEEE BiH. Nagradni fond za najbolji rad iznosi 2.500 KM.

Prema projekcijama, potrošnja električne energije do 2030. godine bi se trebala povećati za 50 posto. Ukoliko se prati ovaj trend razvoja dolazi se do zaključka da su obnovljivi izvori električne energije, kao što je sunčeva energija, neizostavan dio naše budućnosti jer su rezerve konvencionalnih izvora sve manje.

“Modern Renewables – Brighter Future” svojim dizajnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom otvara nove perspektive te zadovoljava sve društvene, ekološke, kulturološke i estetske aspekte.

Neophodna dokumentacija kao što su poziv, projektni zadatak, kriteriji ocjenjivanja pristiglih rješenja, lokacija i prijavni obrazac dostupni su na web-stranici Općine Stari Grad.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti projektnom timu na mail modernrbf@gmail.com .

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.