Beč uvodi stroža pravila za e-skutere

Nove mjere trebale bi riješiti probleme poput velikog broja e-skutera u centru grada i neodgovornog ponašanja korisnika iznajmljenih skutera koji ih ostavljaju na trotoaru i uz zidove zgrada. Tako će se električni skuteri u budućnosti moći parkirati samo na trotoarima širine najmanje četiri metra, pri čemu neće smjeti biti oslonjeni na kuće ili zgrade.

Izdat će se i pravila za ujednačenu raspodjelu e-skutera za najam na gradskom području. U tu će svrhu Beč biti podijeljen na tri zone, a u svakoj od njih firme za iznajmljivanje imati će na raspolaganju najviše 500 e-skutera.

Te će firme radnim danima u roku od dva sata morati ukloniti ili premjestiti nepropisno parkirane skutere, a rok od šest sati vrijedit će noću, nedjeljom i praznicima. Ako to ne učine, gradske će službe ukloniti e-skutere, a vratit će ih navedenim firmama uz novčanu naknadu.

Firme za iznajmljivanje morati će  navesti jasna pravila za korisnike u svojim aplikacijama, a dužni su i automatski ograničiti brzinu skutera ako se vozač nađe u takozvanoj zoni susreta ili pješačkoj zoni u kojoj je dozvoljena vožnja e-skuterom. Osim toga, odredit će se određena područja u gradu u kojima će biti zabranjena vožnja e-skuterima i njihovo parkiranje.

U bečkom okrugu Neubau testirat će se uvođenje posebno označenih fiksnih parkinga za električne skutere, čime žele promijeniti dosadašnje navike korisnika. Ako rezultati budu uspješni, oni će se postaviti i u ostatku grada.

 

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.