Beč želi biti CO2 neutralna metropola

“Beč je već godinama primjer ekološko osviještenog grada. Ovim programom želimo pokazati da se Beč već duže vrijeme bavi zaštitom klime i da su poduzete brojne mjere”, rekao je gradonačelnik Grada Beča.

Važan dio puta do grada koji će biti CO2 neutralan je “inteligentno umrežavanje” područja električne i toplotne energije, saobraćaja i odvoza otpada.

Zato će  se za širenje obnovljivih izvora energije odvojiti 1,2 milijarde eura, uključujući izgradnju novih fotonaponskih elektrana, solarnih sistema na krovovima javnih zgrada te izgradnju vjetroelektrana.

Kod javnog prevoza se planira širenje postojeće mreže javnog prevoza. Kako bi se prepolovio broj putničkih automobila do 2030. godine, Beč takođe planira proširiti mrežu izvan gradskih granica i to na Donju Austriju.

Širenje mreže punionica za električne automobile u gradu trebalo bi povećati i udio električne mobilnosti u gradu. Očekuje se da će se stanice za punjenje u Beču udvostručiti na 2.000 stanica. Osim javnog prijevoza i bečka taksi vozila će u velikoj mjeri biti električna.

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.