Dizajneri listove crvenog kupusa pretvorili u sjenila lampi

Indijska dizajnerica Vaidehi Thakkar i londonski dizajnerski studio Nir Meiri napravili su Veggie Lights sjenila  od listova crvenog kupusa koji i najhladnijem interijeru daju toplotu i čaroban sjaj. Veggie Lights sjenila su prava održiva opcija te omogućuju elegantno ukrašavanje prostora korištenjem povrća koje nam je svugdje dostupno.

Kako bi mogla napraviti sjenila od listova crvenog kupusa, Thakkar je razvila proces pretvaranja listova ovog povrća u materijal nalik papiru koji se zove Fiber Flats. Londonski dizajnerski studio Nir Meiri pridružio se ovom projektu zbog ranijih iskustava s organskim materijalima te uspješne izrade sjenila korištenjem micelija i morskih algi.

Svako Veggie Lights sjenilo je unikatno i predstavlja jedinstven rezultat prirodnih varijacija na listovima kupusa. Originalnost svakog lista počinje dolaziti do izražaja već tokom postupka odvajanja listova i njihovog natapanja u premazu na bazi vode. Listovi se zatim oblikuju i ostavljaju da se osuše na visokim temperaturama, kako bi iz njih isparila sva vlaga te se potom oblikuju kao sjenilo.

Tanki nježni listovi i njihove mrežasto povezane žilice svjetlucaju na izvoru svjetlosti, a fina organska estetika i varijacije boja u listovima kupusa u potpunom su kontrastu s jednostavnom, crnom i zlatnom bazom lampe.

Veggie Lights sjenila se nakon određenog vremena moraju zamijeniti novima, a baza lampe je dugotrajna pa se može osvježiti novim sjenilom. No, kako su ova sjenila biorazgradiva, njihovim bacanjem ipak nećete utjecati na stvaranje otpada.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.