Dobra praksa upravljanja vodama

Upravljanje vodama podrazumijeva aktivnosti kao što su planiranje, distribucija i upravljanje optimalnim korištenjem vodnih resursa. Na zagađenje površinskih voda i podzemnih izvora najviše utiče pretjerana upotreba pesticida i đubriva u biljnoj proizvodnji, otpad od velikih industrijskih farmi te domaćinstva i velike korporacije koje troše velike količine vode i neprečišćenu je vraćaju u prirodu.

Zbog toga je potrebno uspostaviti model praćenja i procjene upravljanja vodnim bogatstvom. Jedan od primjera dobre prakse upravljanja vodama je švedski Program održivog urbanog upravljanja vodama i obuhvata upravljanje podzemnim i površinskim vodama, kontrolu poplava i upravljanje vodama nastalih uslijed oluja, izvore i snabdijevanje vodom te upravljanje otpadnim vodama.

Primjere dobre prakse upravljanja vodama nalazimo i u susjednim zemljama. Slovenci Robert i Aljaž Slavec predstavili su uređaj koji se zove MyWater. Ovaj uređaj iz zraka stvara pitku vodu koja zadovoljava kriterije Evropske direktive o pitkoj vodi. Prednost uređaja je u tome što može proizvesti pitku vodu bez obzira na nivo zagađenosti zraka, a smanjuje i količinu odbačenih boca.

Tim hrvatskih stručnjaka ,okupljenih oko startupa Freewa, osmislio je “alate” kojima ljudi mogu doći do besplatne pitke vode i na taj način doprinijeti smanjenju plastičnog otpada i očuvanju okoliša. Freewa su zapravo ekološka boca za vodu, torbica i mobilna aplikacija putem koje se mogu pronaći najbliža mjesta pitke vode, bilo da se radi o prirodnom izvoru ili javnoj česmi.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.