Ekološka poljoprivreda

Ovakav način proizvodnje nastoji maksimalno iskoristiti potencijale određenog ekosistema stimulirajući i jačajući njegove biološke procese. Tako se za ekološku proizvodnju može reći da ima dvostruku ulogu u društvu, s jedne strane zadovoljava potražnju potrošača koji traže ekološke proizvode, a s druge strane doprinosi očuvanju bio raznolikosti te smanjenju svih oblika onečišćenja. Treba naglasiti da smisao ekološkog načina proizvodnje nije u odbacivanju pozitivnih dostignuća konvencionalne poljoprivrede, već u pronalaženju ekološki prihvatljivijih rješenja, tamo gdje je to moguće.

Kako ekološka poljoprivreda može biti dobar način zarade najbolje pokazuje Damir Radić, iz Crnića kod Stoca, koji se udružio sa drugim poljoprivrednicima I osnovao stolačku poljoprivrednu zadrugu “Eko life” koja, šest godina kasnije, djeluje na području cijele Hercegovine. Bave se intenzivnom proizvodnjom I preradom voća i povrća te su unaprijedili proces obrade proizvodnih površina, kao i tretman nakon berbe, s ciljem poboljšanja kvaliteta proizvoda. Povezali su se sa razvojnim projektom USAID/Sweden FARMA II koji podržava poljoprivrednike u nastojanju da naprave iskorak ka preradi i intenziviranju proizvodnje te uz njihovu podršku realizirali nabavku hladnjače za voće i povrće, te nabavili traktor sa priključcima.

Danas proizvode ove stolačke Zadruge možete pronaći na policama marketa a uz njihov ajvar, džemove i sokove, kao posebnost u proizvodnji ističe se smokvenjak. Smokvenjak je pripremljen za najzahtjevnije potrošače, koji traže prvoklasne sastojke i ekološku ambalažu. Smokvenjak je energetska slastica poznata od davnina i tradicionalni hercegovački proizvod, pripremljen od mljevenih suhih smokava, sitno sječenih oraha i badema, suhog grožđa i meda od kadulje. Radić ističe da ovakvi proizvodi imaju neku posebnost te nalaze svoje kupce i polako postaju prepoznatljivi širom zemlje. Njegova poruka poljoprivrednicima je da budu uporni i strpljivi i da se udružuju jer tako imaju lakši pristup tržištu.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.