Filteri na cestama mogli bi ukloniti 99 % polutanata iz zraka

Odgovor na to pitanje ponudila je firma Pollution Solution iz UK i predložila novi filter u tlu koji izgleda „poput mačjeg oka“ za koji tvrdi da će na raskrsnicama održivo smanjivati količinu polutanata iz zraka. Reflektori na sredini većeg broja  cesti u UK često se nazivaju „mačje oči“ (cat’s eyes) pošto reflektiraju svjetla automobila i izgledaju poput mačjih očiju koje „promatraju“ vozače.

Ova firma u cestu planira ugraditi nekoliko usisnih ventilatora koji bi vozačima izgledali poput mačjih očiju. Ventilatori bi usisali emisije iz vozila i provodili zagađeni zrak kroz povezani filtracijski sistem te bi se na taj način uklonilo 99 % polutanata iz zraka.

 

Ilustracija koncepta firme Pollution Solution

„Vrijeme je da vlade i lokalne vlasti poduzmu prave mjere“, navodi Thomas Delgado, direktor firme Pollution Solution i tvorac ove tehnologije. „Svake godine imamo  9.000 preuranjenih smrtnih slučajeva uzrokovanih onečišćenjem zraka. Posljedice loše kvalitete zraka su tragične, ali to možemo brzo promijeniti.“

Bolesti povezane s onečišćenjem zraka godišnje vladu UK stoje do 20 milijardi britanskih funti. Delgadovi filteri mogli bi smanjiti taj iznos u velikoj mjeri smanjenjem onečišćenja zraka na mjestima gdje je ono najveće – na gustim, gradskim područjima s velikim brojem stanovništva i puno zaustavljenih vozila čiji motori rade.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.