Finski startup proizvodi ‘hranu od zraka’

Njihovo revolucionarno biotehničko rješenje, zvano Solein, omogućuje prirodnu proizvodnju proteina bilo gdje u bilo kojim uslovima te štedi prirodne resurse.

Solar Foods proizvodi hranu koja se uglavnom proizvodi iz vode, struje i zraka dok električnu energiju koriste za vađenje vodika iz vode. Proces se potom nastavlja dodavanjem ugljičnog dioksida i hranjivih tvari poput kalija, natrija i fosfora te mikroba dobivenih iz tla.

Ovim procesom nastaju stanice koje sadrže 50 posto proteina, pet do 10 posto masti i 20 do 25 posto ugljikohidrata. Krajnji proizvod izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna.

Ovaj startup, koji su osnovali Juha-Pekka Pitkänen i Pasi Vainikka, se udružio s Europskom svemirskom agencijom. Zajedno žele razviti sistem za proizvodnju proteina koje bi koristili astronauti prilikom letova i boravka na Marsu.

Najbolje od svega je to što je ovaj jedinstveni jednostanični protein, proizveden iz vode, ugljičnog dioksida i električne energije, ekološki proizvod nastao potpuno prirodnim procesom fermentacije, nalik proizvodnji kvasaca ili bakterija mliječne kiseline.

‘Konvencionalna proizvodnja hrane troši enormne resurse vode’, kažu u kompaniji. ‘Da bi se proizveo kilogram proteina, Solein je daleko prihvatljivija solucija od bilo koje životinje ili biljke.’

To pokazuju i istraživanja, razina emisije stakleničkih plinova po kilogramu proteina koje proizvede Solar Foods više je nego 100 puta niža nego kod proteina dobivenog iz govedine.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.