Građani Beča dobivaju struju i toplotu iz recikliranih božićnih jelki!

Bečko gradsko preduzeće za odlaganje otpada i ove godine do 12. 01. organizuje sakupljanje starih božićnih jelki na 543 lokacije diljem grada. Radi se o uspješnoj inicijativi kojom je,  2018. godine prikupljeno ukupno 757 tona, odnosno 173.000 komada božićnih jelki, što je u poređenju s 2017. godinom bio porast od osam posto.

Sakupljene se jelke prevoze u spalionicu otpada „Pfaffenau“ koja je jedna od najmodernijih spalionica u Europi. Spaljivanjem jelki proizvodi se električna i toplotna energija. Ukupno je tako moguće proizvesti 1.700 MWh energije za struju koju tokom jednog mjeseca potroši oko 1.000 domaćinstava i grijanje koje u istom razdoblju potroši oko 2.300 domaćinstava.

Važno je da građani prije odlaganja svojih starih jelki s njih uklone sve božićne ukrase. Kako bi se postigao što veći odaziv na ovu inicijativu i građanima olakšao put do najbližeg sakupljališta, putem posebne telefonske linije ili internetskih stranica bečke gradske uprave dostupan je detaljan pregled svih sakupljališta božićnih jelki u gradu. A tu je i mobilna aplikacija koja prikazuje lokacije koje su najbliže pojedinom mjestu stanovanja te izračunava najkraći put do njih.

Ova objava je dio projekta “Održivo poduzetništvo mladih” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.