Kanadska firma uspješno testirala prvi električni komercijalni avion

Harbour Air sa sjedištem u Vancouveru, koji sebe reklamira kao najveću kompaniju za hidroavione u Sjevernoj Americi, i proizvođač električnih pogonskih sistema sa sjedištem u Seattlu, magniX, testirali su putnički avion za šest putnika DHC-2 de Havilland Beaver na rijeci Fraser u blizini Richmonda.

Žutom letjelicom koju pokreće 750 konjskih snaga pilotirao je izvršni direktor i osnivač firme Harbour Air Greg McDougall. Uprava australske firme magniX, koja je na Salonu automobila održanom početkom godine u Parizu predstavila novi pogonski sistem, kaže da su ga  njezini inženjeri osmislili nastojeći pružiti “čist i efikasan način napajanja aviona pogonskim gorivom”.

Prijelaz na električni pogon u zračnome saobraćaju mogao bi pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova. Kako je izgledao probni let ovog prvog električnog komercijalnog aviona pogledajte i sami u narednom videu.

https://www.youtube.com/watch?v=aRTtCuEw_jc

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.