Katalizator od grafena i titanija kao osnova za beton koji guta smog

Iako se najčešće  govori samo o ugljikovom dioksidu, kada se priča o onečišćenju atmosfere, on nije jedina štetna tvar u atmosferi. Dušikovi oksidi (NOx) i druge organske tvari ispuštaju se iz auspuha vozila i industrijskih procesa što doprinosi količini smoga i šteti ljudskom zdravlju.

U posljednjih nekoliko godina istraživači su radili eksperimente s upotrebom nanočestica titanijevog dioksida kako bi uklanjali ovu vrstu polutanata iz zraka. Takve nanočestice djeluju kao fotokatalizatori, što znači da jednom kada ih aktivira sunčeva svjetlost počinje razgradnja polutanata.

Ove se tvari primjenjuju u proizvodnji betona koji pročišćava zrak, aluminijskih građevinskih panela i filtera za vodu. Pokazalo se da površine s nanočesticama titanijevog dioksida imaju efikasnost pretvaranja atmosferskih NOx u bezopasne nitrate do 45 %. U novom istraživanju tim je uspio povećati efikasnost do 70 % dodavši grafen u katalizator.

Istraživači su koristili eksfolijaciju tekućom fazom kako bi ogulili slojeve grafena s osnovnog materijala grafita, ali s jednim novim dodatkom uobičajenom procesu – dodali su nanočestice titanijevog dioksida u mješavinu. Ovo je omogućilo nastanak novog nanokompozitnog materijala od grafena i titanija.

Ovaj se materijal može nanositi na površine poput ulica ili vanjskih površina zidova zgrada te se na taj način može pasivno čistiti zrak. Djelovanje katalizatora u potpunosti aktivira sunčeva svjetlost, a nitrat koji nastaje kao rezultat bezopasan je i ispiru ga kiša i vjetar.

„Fotokataliza u cementnoj sredini koja se nanosi na zgrade može imati veliki uticaj na smanjenje onečišćenja zraka uklanjajući NOx iz atmosfere i omogućujući samočišćenje površina, tj. takozvani efekt ‘gutanja smoga'“, navodi Xinliang Feng iz inicijative Graphene Flagship, jedan od organizatora istraživanja.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.