Korištenjem kompostera do ekološki prihvatljivog izvora gnojiva!

Novi komposter renomiranog talijanskog proizvođača Mattiussi Ecologia ima zapremninu 300 litara i sastoji se od četiri dijela koji se lahko sastavljaju bez potrebe korištenja alata. Njegov se poklopac sastoji od dva preklopna dijela s jednostavnim mehanizmom za zatvaranje pa je tako sadržaj kompostera zaštićen od vjetra. Dno kompostera je otvoreno čime se omogućuje dodir s tlom te pristup mikroorganizama i vlage, a otvori za zrak duž bočnih strana osiguravaju dobro prozračivanje i onemogućuju začepljenja. Sadržaj kompostera  ne ometa protok zraka, a zreli se kompost sakuplja putem otvora na dvije od četiri strane spremnika.

Manja količina biootpada koja se odvojeno prikuplja u domaćinstvima dovodi do značajnih ušteda lokalnim zajednicama i komunalnim firmama za gospodarenje komunalnim otpadom. Biootpad čini i do 30-35 % ukupnog otpada u domaćinstvima, a najproblematičniji je zbog visokih troškova prikupljanja i prijevoza. Kompostiranjem u domaćinstvima taj se otpad može odvojiti od preostalog reciklabilnog otpada, a kada je kompost spreman za upotrebu dobiva se ekološki prihvatljivo gnojivo za prihranu biljaka.

Smanjenim pakiranjem pojeftinjuju se troškovi prijevoza i skladištenja ovog proizvoda koji kombinira praktičnost s lijepim dizajnom. Proizvod se pakira u manjim i praktičnijim pakiranjima koji zauzimaju manje prostora pri prijevozu i skladištenju u odnosu na druge vrste kompostera. Ovaj komposter kombinira sve prednosti kompostiranja u domaćinstvima uz praktičan dizajn osmišljen na način da se njegov ekološki otisak smanji na minimum. Komposter je napravljen od reciklirane plastike.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.