Mađari razvili dron s pogonom na vodikove gorive ćelije

Kako javlja mađarska novinska agencija MTI, letjelica je razvijena u saradnji mađarskih i američkih stručnjaka te je predstavljena u prisustvu mađarskog ministra za inovacije i tehnologiju Lászlóa Palkovicsa, koji je izjavio da mađarska vlada daje punu potporu razvoju naprednih tehnologija.

Ministar László Palkovics je istaknuo važnost uvođenja vodikovih tehnologija i mogućnosti razvoja mađarske privrede zasnovanog na vodiku kao zasebnog poglavlja nacionalne energetske i klimatske strategije.

Budući da je riječ o visokotehnološkoj proizvodnji i „zelenoj“ industriji, ministar Palkovics je istaknuo kako se mađarski program razvoja bespilotnih letjelica uklapa u ciljeve razvoja mađarske privrede, tim više jer koristi vodik proizveden iz obnovljivih izvora energije.

Također, ministar je naglasio kako je testni poligon za autonomna vozila ZalaZONE, koji se intenzivno razvija pored grada Zalaegerszeg, savršeno prikladan za testiranje bespilotnih letjelica i njihove interakcije s drugim vozilima. Naime, osim testnog poligona na površini od 265 ha, u okviru projekta u Zalaegerszegu razvija se i Smart City zona, istraživački centar i tehnološki park, a financira ga mađarska vlada.

Ministar Palkovics je naglasio nastojanja vlade da mađarske firme dostignu visokotehnološku i efikasnu strukturu stranih kompanija, a jedan od načina za to je povećanje produktivnosti, što se može postići edukacijom radne snage i pružanjem tehnološke podrške firmama.

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.