Najveća svjetska plutajuća vjetroturbina uskoro počinje s radom

Kako se navodi u priopćenju firme American Bureau of Shipping (ABS), uz portugalsku obalu upravo se dovršava instalacija priobalne vjetroturbine snage 8.4 MW, a početak rada očekuje se krajem ove godine. „Velike i visoko efikasne vjetroturbine smanjuju kapitalne i operativne troškove pa postavljanje najveće svjetske plutajuće priobalne vjetroturbine predstavlja značajnu prekretnicu u ovoj brzorastućoj industriji“.

Ovo je prva od tri velike plutajuće ABS-ove vjetroturbine, koje je dizajnirao Principle Power, koliko će ih se ukupno instalirati u sklopu nove priobalne vjetroelektrane WindFloat Atlantic, ukupne snage 25 MW. Plutajuće konstrukcije (svaka visine 30 metara) biti će usidrene na morskom dnu na dubini od 100 m. Više o tome pogledajte u narednom videu.

https://youtu.be/FkNfyWSc0ig

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.