NOVI STARTUP OMOGUĆAVA NEVJEROVATNE MOGUĆNOSTI ZA SOLARE

Kompanija Heliogen, do sada javnosti nepoznata firma koja se bavi čistom energijom, objavila je kako je otkrila način pomoću kojeg se putem vještačke inteligencije i niza ogledala može uhvatiti golema količina sunčeve energije, koja stvara ekstremnu toplotu iznad 1000 Celzijevih stepeni.

Kompanija je zapravo kreirala solarnu peć u kojoj može postići temperaturu koja iznosi otprilike četvrtinu one koja se nalazi na površini Sunca.Uspjela je prvi put toliko koncentrirati solarnu energiju da se ona može upotrebljavati pri izradi cementa, čelika, stakla i drugih industrijskih proizvoda. Drugim riječima, sama sunčeva svjetlost mogla bi uskoro zamijeniti fosilna goriva u značajnom dijelu industrije i u velikoj mjeri smanjiti količinu štetnih stakleničkih plinova.

Više o kompaniji pogledajte u narednom videu: https://youtu.be/Ts_M4sQ5T20

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.