Novi život starog tekstila

Na odlagalištima diljem Europe svake godine završi oko 5 miliona tona starog tekstila. Zato je EU donijela Direktivu kojom se od 2025. godine propisuje obavezno odvajanje tekstilnog otpada. Za proizvodnju nove tkanine osim pamuka uglavnom potreban je i poliester koji se dobiva iz fosilnih sirovina, tako da recikliranje tekstila predstavlja važan faktor za smanjenje emisija CO2.

Zato su naučnici s Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien), Univerziteta za prirodne resurse i primijenjene bionauke u Beču (Universität für Bodenkultur Wien – BOKU) i Univerziteta u Leobenu (Montanuni Leoben), zajedno s drugim naučnicima i privrednicima odlučili napraviti  istraživanje o recikliranju starog tekstila  i razviti novu metodu za održivu kružnu privredu.

U sklopu projekta TEX2MAT razvijena je metoda za hemijsko odvajanje mješovitih vlakana pamuka i poliestera iz tekstilnog otpada. Istraživački tim se pri istraživanju koristio posteljinom napravljenom od mješavine pamuka (60 %) i poliestera (40 %) te je na njima primijenio navedenu metodu odvajanja.

Vlakna se rastavljaju u sitne grudice, a zatim se uz pomoć posebnih enzima pamuk odvaja od poliestera i pretvara u glukozu. Poliesterska vlakna se suše i čiste, a zatim rastapaju i pretvaraju u granulat. Iz njih se tada stvaraju niti kojima se dodaje novi pamuk i tako proizvodi nova tkanina koja po kvaliteti odgovara prvobitnom proizvodu.

„Velike količine starog tekstila posebno su velik problem u hotelima ili bolnicama. Nakon približno stotinu pranja i sušenja, tekstil gubi na svojoj kvaliteti, a to se posebno odnosi na posteljinu i peškire“, kaže dr.sc. Andreas Bartl s Instituta za procesno inženjerstvo, tehnologiju okoliša i biotehnologije Tehničkog univerziteta u Beču.

„Nadamo se kako će naša metoda pronaći širu, industrijsku primjenu. Poliester se do sada dobivao isključivo iz fosilnih izvora sirovina, a recikliranje tekstila važan je korak u poboljšanju ugljičnog otiska. Našim projektom želimo stvoriti osnovu za održivu kružnu privredu“, izjavio je Bartl.

Projekt TEX2MAT nagrađen je nagradom Clusterland Award 2019 za uspješnu saradnju na području nauke i privrede. Projektni partneri su najavili novo istraživanje koje bi trebalo otvoriti vrata recikliranju tekstila u malim i srednjim poduzećima.

Ova objava je dio projekta “Održivo poduzetništvo mladih” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.