Pametne ovojnice zgrada mijenjaju oblik ovisno o promjeni temperature

Pametna ovojnica omogućuje funkcionisanje zgrada poput elemenata pojedinih živih sistema na način da omogućuje „disanje“ zgrada bez potrebe za centraliziranom kontrolom.

„U vrućim uslovima, bez korištenja vanjskih mehaničkih ili električnih uređaja, želimo da se ovojnica zgrade otvara kako bi upila zrak, a kada je hladno želimo da se zatvara“, navodi Mayam Mansoori sa Teksaškog univerziteta A&M.

Kroz niz različitih pristupa za proizvodnju građevinskih sistema koji funkcioniraju shodno s okolinom, tim naučnika proučava upotrebu pametnih materijala poput legura koje pamte oblik i polimera koji reagiraju na podražaje.

Više o tome pogledajte u narednom videu: https://youtu.be/DMFpFgF27-k

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.