Pametno rješenje za sprječavanje dotoka plastičnog otpada u mora i oceane

Plastični otpad u mora i oceane dospijeva vrlo lako te sve pogubnije utiče na morske ekosisteme ugrožavajući sav morski život, a sve češće svjedočimo velikom broju morskih kornjača i kitova koji zbog ljudskog uticaja umiru na plažama diljem svijeta.

U svijetu postoje već brojna rješenja kojima se pokušava spriječiti dotok plastičnog otpada u svjetska mora i oceane, a novo je ponudila i amsterdamska startup firma The Great Bubble Barrier koja želi obnoviti obalne ekosisteme degradirane ljudskim uticajem.

Ova firma nudi rješenje stvaranjem barijera s mjehurićima koje se mogu postaviti u kanalima, rijekama i potocima. Barijera se postavlja dijagonalno na plovnom putu te se stvara pumpanjem zraka kroz cijev s rupicama koja se nalazi na dnu kanala ili rijeke. Mjehurići se podižu prema površini te tako usmjeravaju otpad prema obali čime se zaustavlja njegovo nizvodno oticanje i dotok u more.

Ovaj mehanizam ne utiče na ribe koje mogu proći kroz mjehuriće, ispod njih ili kroz poseban prolaz za ribe, kao ni na brodove koji prolaze kroz barijeru. Prototip je 2019. postavljen u jednom od amsterdamskih kanala i to u blizini glavne stanice  te će na toj lokaciji prikupljati otpad do 2021. godine.

Više o ovoj firmi pogledajte u kratkom videu: https://youtu.be/-r2jwPcpUvw

 

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.