Prvu dansku drvenu garažu prekrivat će urbana šuma

Dva danska arhitektonska studija Open Platform i JAJA Architects pobjednici su takmičenja za dizajn prve danske drvene garaže koja će se graditi u gradu Aarhusu. Dizajnirana s ciljem smanjena emisije CO2, nova višespratna garaža biti će izgrađena od greda i stupova od laminiranog furnira (LVL) koje imaju znatno veću čvrstoću od lijepljenog lameliranog drva.

Garaža će većim dijelom biti prekrivena zelenilom kako bi pridonijela ostvarenju danskog cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine, a osim toga, s okolnim će paviljonima javne i komercijalne namjene činiti jedinstvenu „zelenu i kreativnu oazu“ najveće luke i drugog po veličini danskog grada.

Garaža će imati šest spratova i ukupnu površinu od 19.300 kvadratnih metara te će zauzimati sjeveroistočnu polovicu parcele kako bi se na njenom preostalom dijelu osigurao prostor za mali park. „Zgradu gotovo u potpunosti stapamo s krajolikom i gradimo drvenu konstrukciju kojom će se uticati na smanjenje emisija CO2“, rekao je Niels Lund Petersen, arhitekt i partner u Open Platform.

Projekt će dodatno smanjiti ugljični otisak poticanjem „zelenog“ prijevoza. U prizemlju garaže nalazit će se punionice za električna vozila, stajališta i parkirališna mjesta za uslugu dijeljenja automobila, a tu će se iznajmljivati i bicikli. Zgrada će biti dobro povezana s postojećom gradskom infrastrukturom i javnim prijevozom, kao i mostom Kulkransporet, jedinstvenom nadzemnom pješačkom stazom koja se proteže kroz Južnu luku i povezuje je s gradom.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.