Startup iCat isporučio treći solarni brod Nacionalnom parku Mljet

Dizel je stvar prošlosti u Nacionalnom parku Mljet koji je dobio treće i zadnje alternativno plovilo u okviru programa podržanog sredstvima iz evropskih fondova i hrvatske vlade. Jedan babyCat košta 450.000 eura, ali nepovratna podrška čini 85 posto. Solarni brod je konstruisan za osam čvorova, mada je u praksi brzina stizala i do 9,5 čvorova.

Rješenje za skladištenje struje, LiFePO4 od 50 KW, pokriva dnevnu potrošnju prijevoza najviše 54 putnika. Uprava zaštićenog ostrvskog područja navodno uopšte ne mora da dopunjava električnu energiju tokom ljeta. Dva člana posade su potrebna za solarni brod od dva motora s trajnim magnetima od po 12 KW.

Za babyCat kažu da je lak za manevrisanje i da može da se zaustavi gotovo u mjestu. Inovativni izbor baterija, koje mogu da traju preko 15 godina, otežao je postupak dobijanja dozvola. Predstavnici kompanije iCat doo iz Zagreba su već ukazivali na opredjeljenost kvalitetu prije nego priuštivosti.

Startup je dobio motivaciju u slaboj međusobnoj povezanosti jadranskih ostrva s kopnom. Vizija je bila da se sastavi kompaktno plovilo za komercijalni prijevoz. Ime inženjerskog poduhvata je izvedeno od island catamaran, ostrvski katamaran.

Preduzeće pokušava da doprinese uspostavljanju linija unutar gradova i u prigradskom prijevozu naglašavajući  samoodrživost kao glavnu prednost.

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.