U Beču do kraja godine hiljadu e-punionica

Postavljanje e-punionica i prelazak na električnu mobilnost ključni su za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Automobili koji se pune „zelenom“ električnom energijom za vrijeme svoga trajanja proizvedu i do 75 % manje stakleničkih plinova od automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Zbog toga će do kraja 2020. godine u Beču biti postavljeno čak 1.000 električnih punionica.  Tako će se u svakom od 23 bečka okruga na svakih 400 metara nalaziti po jedna e-punionica, istaknuo je direktor firme Wien Energie, Michael Strebl.

To je gradsko preduzeće u ovaj projekt uložilo ukupno 15 miliona eura. Uz to se u njegovo financiranje kroz participaciju uključilo i 8.000  građana Beča, čime je prikupljeno 2 miliona eura.

Na punionicama se koristi Tanke Wien Energie kartica za punjenje e-vozila, a svim vlasnicima električnih automobila dostupna je i Tanke Wien aplikacija za iOS i Android platforme, kao i kartice partnerskih firmi. 

U prošloj godini u Beču je zabilježeno preko 62.500 punjenja električnih automobila, što je dvostruko više nego 2018. godine. Pošto se e-punionice firme Wien Energie u potpunosti opskrbljuju strujom iz obnovljivih izvora poput solarne energije, njihovo korištenje važan je doprinos dekarbonizaciji prometa privatnih automobila.

Ova objava je dio projekta “Održivo poduzetništvo mladih” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.