Zelene energetske zadruge

Zelene energetske zadruge su udruženja pojedinaca, kompanija, javnih ustanova, lokalnih samouprava povezanih prema lokaciji koji zajedno razvijaju projekte obnovljivih izvora energije. Zajedničkim ulaganjem smanjuje se rizik investicije i dijeli se dobit od projekta. Cilj takvih zadruga je promovisati obnovljive izvore energije u vlasništvu lokalnih zajednica kako bi se omogućila jednostavnija implementacija mjera energetske učinkovitosti usmjerena na lokalnu zajednicu zato što zadruge mogu ostvariti veću pregovaračku moć, povjerenje i djelovati na višoj razini nego pojedinac. Primjeri ovakvih zadruga su:

BAN-UNION zadruga- poljoprivredna i energetska zadruga za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, čiji je cilj proizvodnja zdrave (organske, ekološke) hrane uz upotrebu vlastite energije (električne, toplinske, rashladne), samostalno proizvedene energije iz OIE u ekološki očuvanoj sredini. Zadruga radi na provođenju projekta zdrave hrane (kozarstvo-sirarstvo i gljivarstvo) za kojeg postoji veliki interes lokalnog stanovništa i lokalne zajednice, a postoje veliki neiskorišteni resursi za ovaj  unosni poljoprivredni posao proizvodnje ekohrane. Zadruga posjeduje opremu za preradu mlijeka i sira, zemljište i poslovni prostor.

Zelena energetska zadruga iz Zagreba (ZEZ) je zadruga koja se bavi planiranjem i vođenjem projekata primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Zadruga je osnovana s ciljem djelovanja u lokalnoj zajednici s posebnim naglaskom na održivi razvoj turizma, poljoprivrede te komercijalnih i javnih ustanova.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku.

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.