Zeleni transport

Scooty je start-up kompanija u Briselu osnovana 2016 godine od strane dva prijatelja. Želeći da stanovnicima Brisela ponude ekološki prihvatljiv način prevoza došli su na ideju korištenja električnih skutera. Ovi skuteri se mogu iznajmiti ili uzeti na pretplatu uz korištenje mobilnog telefona, aplikacije i kreditne kartice.

Isto tako, sličnu ideju u Barceloni 2016 godine pokreću i tri mlada Francuza Benjamin Viguier, Tim Ougeot i Yann Sander ,koji su iskustvo stekli radom za Audi, BMW i Teslu. Razvili su mobilnu aplikaciju koju su iskoristili za iznajmljivanje električnih Vespi retro izgleda nazvanih YUGO. Ubrzo grad preplavljuju skuteri koji gotovo bešumno i bez emisije CO2 prevoze građane i oduševljene turiste u Barceloni.

Osim električnih skutera, u Austriji su popularni i električni busevi čije baterije se pune 10-15 minuta na starim okretnicama tramvaja. Tehnički univerzitet u Grazu procijenio je da se korištenjem ovih buseva emisija CO2 smanjila sa 5,3 tone na 1,7 tona godišnje.

 

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.