Zeleno poduzetništvo

Mladi ljudi imaju potencijal za razvoj različitih oblika Zelenog poduzetništva. Zeleno poduzetništvo je u porastu u cijelom svijetu I upravo zato, za projekte Zelenog poduzetništva postoji veliki broj poticaja i podrški, a za određene projekte i teme, na raspolaganju su značajna bespovratna sredstva koja mogu pomoći poduzetnicima u pokretanju ovakvih investicija, smanjiti rizike, te povećati uspješnost poduhvata na zadovoljstvo ulagača I zajednice. Zeleno poduzetništvo kao takvo bavi se realizacijom poduzetničkih ideja koje nemaju negativan uticaj na okoliš, a istodobno su financijski održive.

Priroda i raznolikost biljnih i životinjskih vrsta su osnovni izvor za mnogobrojna dobra ali čovjek se često nesmotreno i neodrživo odnosi prema prirodi. Spremnost na ulaganja u „prirodni kapital” prilika je i najveći izazov 21. stoljeća. Doprinos očuvanju i održivom korištenju prirode dugotrajna je investicija kojom se čuvaju biljne i životinjske vrste, morski resursi, šume, vode te razne vrijednosti koje su dio kulturne baštine i identiteta. Zeleno poduzetništvo okuplja ljude koji poštuju navedene vrijednosti, ali i stvaraju nova radna mjesta čime ujedno doprinose lokalnom razvoju. Sektori velikih mogućnosti su ekološka poljoprivreda, ekološki uzgoj ribe, ekoturizam…

Zeleno poduzetništvo danas ima veliki tržišni potencijal i pokazuje stabilnost i u vremenu krize. Kako je zeleno poduzetništvo od interesa za sve, dostupni poticaji i mjere ohrabruju poduzetnike da se upute putem zelenog poduzetništva i time osiguraju održivu korist i dobrobit i sebi ali i širem okruženju. Ukoliko želite saznati koje su mogućnosti zelenog poduzetništva, imate ideju, želite uložiti u sektor zelenog poduzetništva ili želite širiti svoje poslovanje u tom smjeru tada je ovaj projekat  prava prilika za vas. Kroz projekt, na raspolaganju su Vam stručnjaci iz ove oblasti kao I mogućnost informiranja, educiranja i stručne podrške poduhvata u sektoru zelenog poduzetništva.

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.